supermarkt-sunrise Een veelgehoord advies is, doe nooit boodschappen met een knorrende maag. Maar dat is niet altijd te voorkomen. Veel mensen moeten na hun werk nog hun avondmaal halen, het is spitsuur in de supermarkt. En al die mensen slaan voedsel in dat niet altijd is wat ze nodig hebben. Want denk maar niet dat je de enige bent die hongerig langs de chips, koekjes, en nootjes loopt.

Hoe kun je nou voorkomen dat je thuiskomt met die reep chocolade en zak chips? Eigenlijk heel simpel, door driekwart van de supermarkt te negeren. Vroeger, als student, spendeerde ik de meeste tijd bij de kaas, vleeswaren, snoep en koekjes afdeling. Tegenwoordig, sinds ik me meer bewust ben van wat ik in mijn mond stop, kom ik daar nauwelijks.

Waar je wel moet zijn is de versafdeling, waar alle soorten groenten- en fruit liggen. En die vind je al direct bij binnenkomst wanneer je door het klappoortje loopt. Het zijn producten zonder etiket met ingredienten, want what you see is what you get. Een paprika, tomaat, appel. Hier vind je ook geen ‘ik kies bewust’ logo of andere gezondheidsclaim, omdat het 100 procent gezond is. Wanneer een product dat wel heeft word ik achterdochtig. Ik vertrouw ze voor geen meter. Een paprika heeft dat echt niet nodig. Het is ook de mooiste afdeling, kijk naar alle vormen en kleuren! Daar breng ik dus de meeste boodschappentijd door en mijn mandje is grotendeels gevuld met producten die hier liggen. Dat is de basis.

Na de groente en fruit vind je meestal vlees en vis en dan brood en zuivelproducten. Ik heb dan nog niets eens de helft van de supermarkt gezien, maar ben eigenlijk al klaar. De hoofdbestanddelen van al mijn maaltijden zijn binnen. Tuurlijk loopt ik weleens langs de wijnafdeling voor af en toe en glaasje wijn en ook kan ik een stukje pure chocolade moeilijk weerstaan, maar wel met mate. Als je je labiel voelt of met hongergevoel boodschappen doet, dan moet je juist die andere gangpaden met non-voedsel en gezondheidsclaim ontwijken. Het is namelijk echt niet gek om op zwakke momenten toch voor die rotzooi te vallen. En als je driekwart van de supermarkt niet meer nodig hebt, ben je ook sneller klaar met boodschappen doen en heb je meer tijd voor leuke dingen. Of voor het koken van een heerlijke, gezonde maaltijd. Probeer het maar eens!


A little more about Jolien...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *