Ook al zijn we als volwassenen uitgegroeid, we kunnen niet zonder het groeihormoon. Het reguleert onze stofwisseling door energie uit vet te halen, spierweefsel op te bouwen en het bloedsuikerniveau op peil te houden. Wanneer je minder groeihormoon aanmaakt, kun je aankomen of lukt het niet om overtollig vet kwijt te raken. Hoe stimuleer je de aanmaak van dit wonderstofje?
Zonder groeihormoon groeien we niet en dus is het een onmisbare stof voor kinderen. Voor volwassenen wordt groeihormoon ook wel het verjongingshormoon genoemd. Het geeft niet alleen ons metabolisme een boost, het repareert ook weefsel en cellen, bevordert de botdichtheid en beïnvloedt de werking van het hart-en vaatsysteem.
Hersenen
Het goede nieuws is dat iedereen groeihormoon aanmaakt. Dat gebeurt in de hypofyse, een klier in de hersenen. Hoewel we ons hele leven groeihormoon aanmaken, neemt de hoeveelheid af naarmate we ouder worden. Ook onze levensstijl speelt een belangrijke rol en daar zijn we zelf verantwoordelijk voor.
Nachtrust
De aanmaak van groeihormoon gebeurt dag en nacht, maar is vooral ’s nachts het hoogst. Vooral tijdens de diepe slaapfase, ongeveer twee uur nadat je in slaap bent gevallen. Een goede nachtrust is dus belangrijk voor de aanmaak van groeihormoon. Toch halen veel mensen een goede nachtrust van 7 tot 8 uur niet.
Beweging
Naast slapen, is beweging een belangrijke motor voor de productie van groeihormoon. Krachttraining met een hoge intensiteit is het meest effectief. Dus minder herhalingen, maar wel meer gewicht. Door het zware gewicht ontstaat ophoping van melkzuur in je lichaam. Deze ophoping veroorzaakt spierschade. Dat klinkt als een ellendige blessure, maar is het niet. Het stimuleert namelijk de productie van groeihormoon om de spiercellen weer te repareren. Doe je weinig krachttrainig, vraag dan een begeleider van je sportschool om je te helpen. Als je een oefening niet goed uitvoert, blijft het resultaat ook uit en heb je kans op een blessure. Varieer ook regelmatig met je trainingsschema.
Tot slot, ook al is het een open deur, gezond eten en niet roken. Zet verse, pure producten op je boodschappenlijstje en vermijd kant-en-klare producten waar te veel zout, suiker en vet in zit. Een minder bekend effect van groeihormoon is de invloed op ons welbevinden. Een echt wonderstofje dus, waardoor je lekker in je vel zit!
Interessant om te lezen. Goed stuk Jolien.