Brownie-hazyVroeger bakte mijn oma op 6 januari voor Driekoningendag traditiegetrouw een tulband. Mijn oma was nogal van de tradities en als er cake was wilde ik er natuurlijk bij zijn. Vriendjes en vriendinnetjes waren minder bekend met deze christelijke feestdag, ik nam ze graag mee om deze spannende dag samen te beleven. Spannend was het, omdat er een boon in de tulband verstopt zat. Wie de boon in zijn of haar plakje tulband vond, was koning of koningin voor een dag.

Gulzig werkte ik als eerste mijn plakje tulband naar binnen. Straks vond iemand anders de boon vóór mij, dat zou zo’n grote teleurstelling zijn en de smaak van de tulband verpesten! Ik wilde zo graag die boon, zo graag een dag koningin zijn! Ik ben het nooit geworden… Meestal ging mijn vriendje of vriendinnetje met de kroon naar huis.

Nu heb ik eindelijk iets gevonden wat mij dit verschrikkelijke jeugdtrauma doet vergeten: een cake waar niet één boon maar een heel blik bonen in gaat. Ik kwam dit recept tegen op verschillende foodblogs en moest het met mijn eigen smaakpapillen ervaren. Deze cake heeft niets te maken met Driekoningen en komt ook niet in de buurt van de tulband van mijn oma, maar lekker dat ie is! Het is meer een brownie, op basis van zwarte bonen dus. En gluten- en zuivelvrij, zonder geraffineerde suikers. Geschikt voor mensen die daar allergisch voor zijn of zich gewoon goed voelen bij een gluten- en zuivelvrij dieet.  Bovendien erg makkelijk om te maken en zonder dure ingrediënten.

Probeer maar eens, af en toe jezelf verwennen met iets lekkers hoort bij het leven. En als je het doet, doe het dan zo gezond mogelijk!

Ingrediënten
1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
2 eieren en 1 eiwit
3 theelepels bakpoeder
1 theelepel vanille aroma
3 eetlepels kokosolie (gesmolten)
5 eetlepels ongezoet cacaopoeder
5 ontpitte dadels (medjoul zijn het best)
Een handje rozijnen
Een handje noten (ik had nog amandelen en pecannoten thuis, maar je kunt erin doen wat je lekker vindt)
3 eetlepels honing
Een snufje zout

Voor de topping
handje rozijnen en handje noten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe alle ingrediënten, behalve de ingrediënten voor de topping, in een keukenmacBrownie stukjes-hazyhine en mix tot je een glad beslag hebt. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en strooi de topping er overheen. Schuif de cakevorm in de oven en haal ‘m er 40 minuten later uit. Even laten afkoelen, aansnijden en laat je verrrassen door de volle en diepe chocoladesmaak.
Eén waarschuwing, maak deze black bean brownie niet als je alleen thuis bent. De kans is groot dat je door blijft eten, want hij is zo lekker! Voor je het weet is ie op. En ook al is het een relatief gezonde cake, hij bevat wel caloriën en natuurlijke suikers zijn ook suikers. Het is en blijft een traktatie en die moet je niet te veel en te vaak eten, maar meer als het driekoningenbrood van mijn oma, tijdens een feestdag of af en toe in het weekend met vrienden en familie. En er dan keihard van genieten!


A little more about Jolien...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *